site realizat din iniţiativa şi cu spijinul Fundaţiei Aspera ProEdu

pagină de istorie, tehnică şi educaţie aviatică română
 
pagina principală
contribuţiile d-voastră »
publicaţii »
învăţământ aviatic »
idei de start
asociaţii şi fundaţii »
dicţionar de personalităţi
dicţionar de termeni
link-uri utile
hartă site
contact
cartea de oaspeţi
forum

Noutăţi

nu există noutăţi

Descarca Adobe Acrobat Reader Descarca WinRAR

Vizitatori unici:
698046


Publicaţii » Periodice  Alegeţi publicaţia dorită


Revista Orizont Aviatic             Revista Pescarusul

APEL
către toţi cei care cunosc, citesc şi iubesc "Orizont aviatic"

Recent, redactorul şef, Cornel Marandiuc, ne-a comunicat ca revista a ajuns în cea mai gravă criză financiară de la apariţie şi până astăzi.
În urma falimentării succesive a două tipografii locale, preţul de tipărire al tirajului s-a dublat. La aceasta se adaugă şi costurile conexe (tehnoredactare, comunicaţie, difuzare).
Pentru ca "Orizont aviatic" să nu dispară, puteţi interveni cu orice sumă credeţi de cuviinţă în conturile Fundaţiei ASPERA ProEdu Braşov:

RO 25 BRDE 080SV 0586 793 0800 (pentru lei)
RO 68 BRDE 080SV 0436 357 0800 (pentru USD)

deschise la BRD Groupe Société Générale, filiala Braşov, str M. Kogălniceanu nr. 5.
Vă rog să specificaţi pe formularul de depunere (transfer bancar) - "pentru ORIZONT AVIATIC".
Numele D-voastră va fi consemnat în revistă (cu sau fără menţionarea sumei depuse).
La cerere, putem confirma prin e-mail, fax sau pe cale poştală primirea acestor donaţii.

Braşov, 20 septembrie 2006 M. Ivănoiu, director executiv
Fundaţia ASPERA ProEdu, Braşov
Revista Orizont Aviatic
numărul 49
Prima pagina Pagina anterioara   pagina 1   Pagina urmatoare Ultima pagina

Revista Orizont Aviatic, numărul 49


Redactorul şef al revistei, Cornel Marandiuc, din considerente financiare şi de păstrare a tempo-ului de apariţie, a hotărât să scoată un număr dublu (32 pagini).
De pe prima pagină suntem avertizaţi că acest număr este dedicat aviatorilor din Ţara Moţilor. Primul este amintit căpitan aviator Sălăjan Crăciun, apoi generalul aviator Horia Opruţă şi un portret amplu, bogat ilustrat, al lui Traian Martiş, al cărui lung periplu din aviaţia militară în cea civilă şi utilitară ajunge în paginile revistei.

Următorul moţ legat de aviaţie este Lari, vezi articolele cu societatea Scoroget Air, din Orizont aviatic nr. 1/202 şi 11/2003.
La pagina 14 întâlnim povestea lui Nicu Bâta, a cărui viaţă a fost schimbată în adolescenţă de întâlnirea cu modelul Doru Davidovici şi de scrierile cestuia.

Al şaselea personaj este Vasile Haţegan din comuna Mogoş, din munţii Apuseni, care după un traseu prin şcolile militare de zbor se întoarce acasă, acum fiind activ la Aeroclubul Arad.
Fotografiile cu care Cornel Marandiuc ilustrează acest număr sunt antologice şi unele vorbesc mai potrivit decât tomuri întregi, despre o lume pe care o cunoaştem mai puţin: Ţara Moţilor.

Cu competenţa sa incontestabilă, generalul Dan Stoian completează printr-o scrisoare amplă portretul lui Crăciun Sălăjan cu multe date inedite.
Preşedinţia României a aflat că general-maior Ion Antonio DiCezare, cavaler al ordinului Mihai Viteazul a împlinit 90 de ani. Alături de preşedintele Traian Băsescu îi urăm La mulţi ani cu sănătate, cu speranţa că va rămâne aşa de activ şi implicat cum dovedesc ilustraţiile articolului.

În ultimele pagini, Cornel Marandiuc face o recenzie amplă şi pertinentă unei apariţii recente: Vasile Tudor - Războiul aerian în România 1941 - 1944, Ed Tiparg 2006.
Din ultima pagină aflăm că orizont aviatic împlineşte 5 ani de apariţie neîntreruptă, adică au fost 50 de numere.

Felicitările noastre se adresează colaboratorilor, şi în special lui Cornel Marandiuc, sufletul revistei, care a găsit întotdeauna şi în cele mai dificile situaţii, soluţia pentru a apărea la termen şi în condiţii onorabile de calitate.

descarcă varianta PDF (3.3 MB)Necesita Adobe Acrobat Reader\nhttp://www.adobe.comNecesita WinRAR\nhttp://www.rarlabs.com

Revista Orizont Aviatic
numărul 48
Prima pagina Pagina anterioara   pagina 1   Pagina urmatoare Ultima pagina

Revista Orizont Aviatic, numărul 48


Revista se deschide printr-un articol determinat de lansarea cărţii Violetei Ionescu Un pilot subtil. Pictorul Ion Ţarălungă - in memoriam.
Articolul este ilustrat de pictura şi grafica pictorului, dar şi de fotografii în intimitate sau companii dintre cele mai selecte, ale celui care a fost vândut trup şi suflet aviaţiei române, deşi nu era în realitate pilot.

În paginile 10-11, Vasile Tudor face un portret ilustrat cu imaginile inedite ale celei care a fost Virginia Thomas, membra Escadrilei albe.
Destinul dramatic al unui zburător de notorietate internaţională, Alexandru Papană, ocupă următoarele şase pagini în relatarea cmd aviator Costantin Iordache, cmd aviator Aurel Pruia.
Ultimele pagini ale revistei sunt dedicate unei controverse între Ion Bobocel, renumit constructor de machete aviatice şi Petre Tămăşdan, pilot în retragere şi redactor al revistei, referitor la construcţia şi performanţele avioanelor lui Aurel Vlaicu.

descarcă varianta PDF (2.11 MB)Necesita Adobe Acrobat Reader\nhttp://www.adobe.comNecesita WinRAR\nhttp://www.rarlabs.com

Revista Orizont Aviatic
numărul 47
Prima pagina Pagina anterioara   pagina 1   Pagina urmatoare Ultima pagina

Revista Orizont Aviatic, numărul 47


Acest număr se deschide cu relatarea unei isprăvi de anvergură internaţională a unor români entuziaşti şi curajoşi: doborârea recordului naţional de altitudine în balon, echipaj Mihai Ilie/Mugurel Ionescu-Conta (11.063 m), dublat de recordul mondial la salt cu parapanta (10.761 m), Mihai Duţă, ambele realizate cu aceeaşi ocazie. Balonul s-a ridicat de la Sânpetru. Fotografiile au fost realizate de Mihai Andrei.

Următoarele trei pagini sunt dedicate maistoraşului Aurel, ucenicul lui Dumnezeu, comemorare la Băneşti, Prahova.
În paginile 12-13, generalul Dan Stoian, un foarte atent observator al vieţii publice şi colaborator fidel al revistei, mulţumeşte celor care, alături de el, contribuie la realizarea şi susţinerea materială a apariţiei ei, implicit Fundaţiei ASPERA ProEdu.

Apoi, rândurile sale asupra păcii nedrepte şi terorii staliniste asupra poporului român îşi continuă cursul cu un jurnal al evenimentelor de la începutul anului 1943.
Despre destinul Escadrilei 19 observare, acoperita de glorie în anii celui de-al doilea război mondial scrie în paginile 18-19 Vasile Tudor.
În ultima pagină, comandor-aviator Constantin Iordache face portretul unui nume de legendă în paraşutismul românesc, Nicolae Pangică.

descarcă varianta PDF (2.22 MB)Necesita Adobe Acrobat Reader\nhttp://www.adobe.comNecesita WinRAR\nhttp://www.rarlabs.com

Revista Orizont Aviatic
numărul 46
Prima pagina Pagina anterioara   pagina 1   Pagina urmatoare Ultima pagina

Revista Orizont Aviatic, numărul 46


Primul articol din acest număr este dedicat de Ioan Vulpoiu unui eveniment aviatic memorabil pentru anul 2006, care a avut loc pe aeroportul M. Kogălniceanu din Constanţa RoIAS - aviaţia deschisă marelui public; vizite la bordul unor aeronave despre care doar am auzit, demonstraţii de virtuozitate şi curaj, un show aerian internaţional dedicat eroului de la Montesson - Traian Vuia.

Din pagina 5 aflăm că bătălia de pe Argeş supranumită "a Bucureştilor" a fost reeditată după 90 de ani la fortul Mogoşoaia.

Cornel Marandiuc face un reportaj de la mormântul căpitanului aviator Alexandru Şerbănescu.

Începând cu pagina 7 generalul Dan Stoian continuă (partea a II-a, cap. XII) relatarea sa documentată despre Pacea nedreaptă şi teroare stalinistă pentru poporul român.

În pagina 7, sub semnătura lui Vasile Tudor, facem cunoştinţă cu un alt brav al aviaţiei militare române, căpitanul comandor Sandu V. Ion.

O istorie la limită în care a fost angrenat lt. comandor Vasile Susai ne prezintă în pagina 13 cmd. Constantin Iordache.

Despre elevii şcolii de zbor fără vizibilitate de pe aerodromul Popeşti - Leordeni în condiţiile dramatice din august 1944 povesteşte romanţat, dar din relatări directe, Elena Şenchea-Popescu.

Rusin Alexe continuă secvenţele biografice care îl privesc pe comandor aviator Gogu Ştefănescu.

Spre final aflăm că scriitorul Ioan Cherecheş a prezentat spre publicare volumul "Sabia lui Damocles", o poveste a vieţii zburătorului Nicolae Borzea (din care se prezintă un scurt fragment).

descarcă varianta PDF (2.6 MB)Necesita Adobe Acrobat Reader\nhttp://www.adobe.comNecesita WinRAR\nhttp://www.rarlabs.com

Revista Orizont Aviatic
numărul 45
Prima pagina Pagina anterioara   pagina 1   Pagina urmatoare Ultima pagina

Revista Orizont Aviatic, numărul 45


Acesta este un număr special prin articolul dedicat bombardamentului din iulie 1944 asupra Aradului, ocazie cu care sunt prezentate câteva fotografii şi relatări în premieră de la fabrica ASTRA Arad, dar şi din cartierele populaţiei civile.

Urmaşi ai căpitanului aviator Mihail Holban aduc în paginile revistei noi fotografii şi precizări biografice din arhiva de familie. (pag. 8)

Găsim în pag 9 fotografii realizate de studenta Cornelia Mihai, realizate în aer, într-un grup de paraşutişti (vezi Orizont Aviatic nr. 44)

Un reportaj ilustrat de la monumentul lui Aurel Vlaicu de la Băneşti - Prahova din 20 iulie 2006 prezintă în paginile 6-11 Puiu Vulpoiu.

Articolul intitulat "Aripile Recunoştinţei" este realizat de Marian Coste, care a asistat la demonstraţiile de zbor a celei mai noi tehnici de aviaţie militară din dotarea trupelor NATO.

Petru Tămăşdan face un scurt comentariu asupra prezenţei aviatorilor români la RoIAS (Romanian International Air Show).

Un alt român de prestigiu de pe meleaguri străine este adus în atenţia noastră de Mihaela Tămăşdan: Prof. Dr Nicolas Mateesco Matte, specialist în drept aeronautic în Canada, membru şi îndrumător al multor organizaţii şi manifestări de specialitate.

O relatare despre şcoala generată "Traian Dârjan" din Cluj-Napoca şi concursul şcolar interjudeţean cu tema Eroi aviatori (ediţia I, 17-28 iunie 2006) face Vasile Tudor în paginile 18-20.

descarcă varianta PDF (2.17 MB)Necesita Adobe Acrobat Reader\nhttp://www.adobe.comNecesita WinRAR\nhttp://www.rarlabs.com

Revista Orizont Aviatic
numărul 44
Prima pagina Pagina anterioara   pagina 1   Pagina urmatoare Ultima pagina

Revista Orizont Aviatic, numărul 44


În primele două pagini Vasile Tudor face un portret excelent ilustrat al celui care a fost Petre Ticuşan, aviator de excepţie braşovean.

Colonel Mircea Tănase face în următoarele două pagini un foarte scurt istoric al trupelor de paraşutişti.

Puiu Vulpoiu face în trei pagini ilustrate reportajul saltului unor paraşutişti veterani: Ramiro Nicolau, Florin Ioniţă, Gheorghe Iancu, însoţiţi de studenta Cornelia Mihai care a înregistrat aceste isprăvi. (Ploieşti, 28 mai 2006)

Petru Tămăşdan aduce în discuţie (pag 9) un subiect din viaţa pensionarilor aviatori.

Paginile centrale ale publicaţiei sunt acoperite cu fotografii din primăvara-vara anului 1944, înfăţişând piloţii şi aparatele de zbor în aşteptarea americanilor...
Despre aceste momente de confruntare cu aviaţia de vânătoare şi bombardament aliată vorbeşte în câteva rânduri documentate Vasile Tudor.

Despre un salt neobişnuit, deci tot despre paraşutişti, ne povesteşte Ioan Henţ în pagina 16.

Ultimele pagini sunt dedicate (de Cornel Marandiuc) căpitanului aviator Alexandru Şerbănescu, descriind manifestările organizate la mormântul său prin grija Fundaţiei Erou căpitan aviator Alexandru Şerbănescu.
În acelaşi context este prezentat integral discursul Eleonorei Arbănaş la cimitirul Ghencea Militar, la comemorarea a 60 de ani de la căderea eroului.

descarcă varianta PDF (2.24 MB)Necesita Adobe Acrobat Reader\nhttp://www.adobe.comNecesita WinRAR\nhttp://www.rarlabs.com

Revista Orizont Aviatic
numărul 43
Prima pagina Pagina anterioara   pagina 1   Pagina urmatoare Ultima pagina

Revista Orizont Aviatic, numărul 43


S-a stins din viaţă înaintea Paştelui o celebră planoristă, Valentina Ghinea Delaport, tristul eveniment este consemant de Vasile Tudor şi Cornel Marandiuc.

Tot Cornel Marandiuc ne anunţă apariţia unei cărţi de referinţă pentru literatura istorică - Dan Antoniu, George Cicoş Romanian Aeronautical Constructions (în limba engleză) - o carte de neocolit pentru cei care ar vrea să ştie cât de îngemănate au fost creaţia aviatică şi destinul României în anii de pionierat ai zborului.

Familia Tămăşdan propune în paginile 4-6 o nouă versiune a manifestărilor Traian Vuia de la Montesson.

"Pace nedreaptă şi teroare stalinistă pentru poporul român" (partea a II-a, cap 11) ocupă paginile 7-9, iar pe următoarele trei pagini Vasile Tudor dezvăluie destinul tragic al unui alt erou aviator (inginer) Ion Lascu, căzut la 12 iulie 1941 pe teritoriul Basarabiei.

Cu justificată emoţie, Cornel Marandiuc publică o scrisoare primită de Elena Bădărău, nepoată a căpitanului aviator Mihail Holban, doborât deasupra Donului (pag 13).

"Interceptarea" este o scurtă istorie a comandorului aviator Constantin Iordache despre Alecsandru Lăzărescu, un zburător pe supersonice (pag 14-15).

"Floriile la Ploieşti" este un reportaj al lui Ioan Vulpoiu, făcut cu ocazia deschiderii cursurilor anului de zbor la Şcoala Superioară de Aviaţie Civilă.

Poezia D-lui Mihai Firu este o cronică a lui Cornel Marandiuc la volumul "Aripi înflăcărate", recent apărut.

Ultima pagină ne informrază că Jenică Bobocel, la aproape 89 de ani, continuă să mai lucreze machete aviatice, spre bucuria tuturor. Să ne trăiască!


descarcă varianta PDF (6.86 MB)Necesita Adobe Acrobat Reader\nhttp://www.adobe.comNecesita WinRAR\nhttp://www.rarlabs.com

Revista Orizont Aviatic
numărul 42
Prima pagina Pagina anterioara   pagina 1   Pagina urmatoare Ultima pagina

Revista Orizont Aviatic, numărul 42


Un reportaj mai larg asupra evenimentelor aniversare de la Montesson, incluzând fotografii, listă de invitaţi, etc., ocupă primele 8 pagini ale revistei (autor imagini, Mihai Andrei).

În paginile 10-12 Vasile Tudor face istoria unei familii unde tradiţia aviatică a fost urmată pe linie feminină (Doina Cherecheş, Valeria, sora Doinei şi Sonia Necula).

Liviu Mărghitan ne aminteşte în pagina 13 că s-au împlinit 140 de ani de existenţă a Academiei Române, al cărei membru post-mortem a fost şi Aurel Vlaicu.

În paginile următoare, (14, 15) Cornel Marandiuc şi Alexei Rudeanu ne îndeamnă să ne reamintim de Doru Davidovici.

La editura Olimp a apărut cartea lui Ioan Cherecheş "Dracii Roşii", povestea plină de savoare a lui Pantazi, Ivanovici, Manolescu, prima tripletă acrobatică a României.

Recenzia entuziastă a cărţii poartă semnătura lui Cornel Marandiuc.

Urmează încă două pagini din scrierea de referinţă a generalului Dan Stoian "Pace nedreaptă şi teroare stalinistă pentru poporul român" (partea a II-a, cap 9), iar pe ultima pagină, un fragment din secvenţele biografice ale comandorului aviator Gogu Ştefănescu (autor Alexe Rusen).


descarcă varianta PDF (1.86 MB)Necesita Adobe Acrobat Reader\nhttp://www.adobe.comNecesita WinRAR\nhttp://www.rarlabs.com

Revista Orizont Aviatic
numărul 41
Prima pagina Pagina anterioara   pagina 1   Pagina urmatoare Ultima pagina

Revista Orizont Aviatic, numărul 41


Tandem-ul istoricilor Dan Antoniu, George Cicoş deschide revista cu un amplu şi extrem de bine ilustrat articol asupra unui secol de zbor românesc, 18 martie 1906, Montesson.

În paginile următoare sunt ilustrate (în special prin imagini) festivităţile prilejuite de aceeaşi aniversare la Aeroportul internaţional Timişoara (pag 7) şi la Montesson, unde s-a dezvelit o placă comemorativă în piaţa centrală a comunei (printre alţi participanţi, Constantin Manolache şi Constantin Voicu).

Prin grija familiei sunt publicate în paginile 9-10 date şi fotografii ale celui care a fost Alexandru (Andu) Păun, veteran de război dar şi autor dar şi a altor rude apropiate celui dispărut de curând - Alexandru C. Păun (tatăl) şi Mircea Dănel Păun (fratele) pilot cu lungi state de serviciu în aviaţia civilă şi utilitară (pag 11).

Următoarele trei pagini sunt dedicate aviatoarei Marina Ştirbei (subtitlul - O prinţesă printre aviatori), autor Vasile Tudor, paginile 12, 13 şi 14.

O istorisire interesantă, comentată de Cornel Marandiuc, are şi pilotul de vânătoare Mihai Diaconu în paginile 15 şi 16.

De la ARPIA Bacău, colonel (r) George Gheorghiu trimite reflexiile sale la aniversarea general aviator Gheorghe Moraru, în pagina 17.

Ultimele trei pagini sunt dedicate unui reportaj amplu (aparţinând lui Puiu Vulpoiu) de la aniversarea a 10 ani de existenţă a Asociaţiei Naţionale a Paraşutiştilor din România (ANPR), unde a fost prezentă multă lume bună din tot ce este legat de aviaţie.


descarcă varianta PDF (1.77 MB)Necesita Adobe Acrobat Reader\nhttp://www.adobe.comNecesita WinRAR\nhttp://www.rarlabs.com

Revista Orizont Aviatic
numărul 40
Prima pagina Pagina anterioara   pagina 1   Pagina urmatoare Ultima pagina

Revista Orizont Aviatic, numărul 40


Braşovul este îndoliat de două dispariţii aproape simultane, a comandor aviator (r) Gabriel F. Ionescu, veteran de război, şi Constatin (Titi) Goşman, pilot, instructor de zbor pe avioane civile şi de vânătoare, pilot de încercare şi recepţie elicoptere, veteran de război.

Despre cei plecaţi "pe o cale ne-nturnată" scriu cu durere Alcibiade Kivu şi Cornel Marandiuc, (pag 1-5).

Vasile Tudor ne anunţă în pagina 6 că "În sfâşit, Bâzu s-a întors acasă!", adică în faţa primăriei din Jilavele, Ialomiţa s-a aşezat un bust al asului aşilor.

Comandor C. Iordache face o scurtă biografie a comandorului aviator Constantin V. Mihăilă, cadru didactic la Academia Militară (pag 7).

Generalul Dan Stoian continuă "Pacea nedreaptă şi teroarea stalinistă pentru poporul român (partea II-a, cap 9, cap 10), aviaţia română în campania din anul 1942 (pag 8-16).

În pagina 17 Vasile Tudor ne povesteşte despre un brav aviator doborât din greşală în apele Crimeii (Aurel Olaru, 4 februarie 1944).

Secvenţele biografice ale comandor aviator Gogu Ştefănescu continuă în pagina 18 (autor Alexe Rusen).

Paginile 19 şi 20 aparţin lui Cornel Marandiuc, care ne prezintă o plachetă de versuri a comandorului Mircea Constantinescu (pag 19) şi face poşta redacţiei în pagina 20.

Tot din ultima pagină aflăm despre trecerea la cele veşnice a comandor aviator Alexandru (Andu) Păun, veteran de război, membru al ARPIA Bacău.


descarcă varianta PDF (1.65 MB)Necesita Adobe Acrobat Reader\nhttp://www.adobe.comNecesita WinRAR\nhttp://www.rarlabs.com

Revista Orizont Aviatic
numărul 39
Prima pagina Pagina anterioara   pagina 1   Pagina urmatoare Ultima pagina

Revista Orizont Aviatic, numărul 39


AsA Braşov a sărbătorit în sala de şedinţe de la ICA Ghimbav pe ultimii 9 aviatori locali veterani ( participanţi la cel de-al doilea război mondial). Recenta dispariţie a comandorului aviator Ioan I. Morariu îi prilejuieşte lui C-tin Iordache o rememorare a vieţii şi activităţii celui dispărut. (pag 3).

Continuă serialul de istorie militară a generalului Dan Stoian cu partea a II-a cap 9, "Aviaţia română în campania din anul 1942", pag 4-9.

Partea a II-a a minunatelor desene ale lui Vasile Scripcaru ocupă pag 10,11,12,13.

Peripeţiile comandorului Gogu Ştefănescu la Paris sunt descrise de comandor aviator (r) Alexe Rusen în pag 14-17.

O iniţiativă deosebită prinde contur: şcoli urbane şi rurale primesc numele unor eroi aviatori. În Bucovina, în faţa şcolii din Jilavele s-a ridicat bustul lui Bâzu Cantacuzino. Detalii despre aceste acţiuni de propagandă aviatică sunt anunţate în viitoarele numele ale revistei.

Comandorul C-tin Iordache face portretul unui personaj de legendă a aviaţiei româneşti: căpitan Romeo Popescu (pag 19).

În ultima pagină, reputaţii istorici Dan Antoniu şi George Cicoş "atacă" articolul lui Vincenzo Berchiu din nr. 37 al revistei "Mari inventatori ai zborului".


descarcă varianta PDF (3.38 MB)Necesita Adobe Acrobat Reader\nhttp://www.adobe.comNecesita WinRAR\nhttp://www.rarlabs.comDistribuie pagina pe...
© 2003 - 2024 Aspera ProEdu. toate drepturile rezervate.