site realizat din iniţiativa şi cu spijinul Fundaţiei Aspera ProEdu

pagină de istorie, tehnică şi educaţie aviatică română
 
pagina principală
contribuţiile d-voastră »
publicaţii »
învăţământ aviatic »
idei de start
asociaţii şi fundaţii »
dicţionar de personalităţi
dicţionar de termeni
link-uri utile
hartă site
contact
cartea de oaspeţi
forum

Noutăţi

nu există noutăţi

Descarca Adobe Acrobat Reader Descarca WinRAR

Vizitatori unici:
698051


Publicaţii » Periodice  Alegeţi publicaţia dorită


Revista Orizont Aviatic             Revista Pescarusul

APEL
către toţi cei care cunosc, citesc şi iubesc "Orizont aviatic"

Recent, redactorul şef, Cornel Marandiuc, ne-a comunicat ca revista a ajuns în cea mai gravă criză financiară de la apariţie şi până astăzi.
În urma falimentării succesive a două tipografii locale, preţul de tipărire al tirajului s-a dublat. La aceasta se adaugă şi costurile conexe (tehnoredactare, comunicaţie, difuzare).
Pentru ca "Orizont aviatic" să nu dispară, puteţi interveni cu orice sumă credeţi de cuviinţă în conturile Fundaţiei ASPERA ProEdu Braşov:

RO 25 BRDE 080SV 0586 793 0800 (pentru lei)
RO 68 BRDE 080SV 0436 357 0800 (pentru USD)

deschise la BRD Groupe Société Générale, filiala Braşov, str M. Kogălniceanu nr. 5.
Vă rog să specificaţi pe formularul de depunere (transfer bancar) - "pentru ORIZONT AVIATIC".
Numele D-voastră va fi consemnat în revistă (cu sau fără menţionarea sumei depuse).
La cerere, putem confirma prin e-mail, fax sau pe cale poştală primirea acestor donaţii.

Braşov, 20 septembrie 2006 M. Ivănoiu, director executiv
Fundaţia ASPERA ProEdu, Braşov
Revista Orizont Aviatic
numărul 14

Revista Orizont Aviatic, numărul 14


Din deschidere, acest număr ne reaminteşte că zburăm de o sută de ani, adică au trecut o sută de ani din 17 desc 1903, o clipă astrală a omenirii, zborul fraţilor Wright.
În următoarele 3 pagini mai mulţi contemporani reamintesc meritele celui care a fost Teodor Tănăsescu, maestru al sportului, paraşutist, recunoscut pe plan mondial, înmormântat la data de 13 august 2003 la cimitirul Sf. Vineri din Bucureşti.
Eroica promoţie 1941 continuă cu episodul IX, pag 8-13.
În pagina 14, general de flotilă aeriană (r) inginer şi fost pilot de război şi de recepţie Victor Ion Şoima face un portret al lui Ion Mogâldea, reputat pilot de război.
Cornel Marandiuc discută (pag. 15) cartea lui Constantin Volcinel Atanasiu – Un secol de planorism – Spicuiri, în versiunea autorului o cronică a naşterii şi evoluţiei planorismului în România.
Povestirile din război ale lui Eugen Marinescu continuă cu partea a V-a, Tiraspol, 1941.
Revista se încheie cu gândul bun al redacţiei adresat tuturor celor care zboară şi/sau iubesc aviaţia, cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

descarcă varianta PDF (6.32 MB)Necesita Adobe Acrobat Reader\nhttp://www.adobe.comNecesita WinRAR\nhttp://www.rarlabs.com

Revista Orizont Aviatic
numărul 13
Prima pagina Pagina anterioara   pagina 1   Pagina urmatoare Ultima pagina

Revista Orizont Aviatic, numărul 13


Revista debutează cu mărturiile d-lui ing. Vitalie Drăguţan, pilot planorist veteran, bineînţeles despre zborul fără motor (iunie 2003) dar şi câteva amintiri despre destine memorabile de luptători din al doilea război mondial.
Dan Stoian continuă Eroica promoţie 1941 cu episodul VIII.
Cornel Marandiuc a ales să facă portretul unui veteran care s-a remarcat în planorismul militar - Mircea Găbureanu.
Liviu Mărghiţan povesteşte (pag. 12-13) cu umor şi în grai local, contactul locuitorilor din Arad cu eroi ai aerului (iulie 1944).
În pagina 14 Cornel Marandiuc prezintă cartea lui Mihai Athanasie Petrescu - Zburători români - Roşiori de Vede 2002.
Comandor (r) aviator Constantin Iordache face în următoarele două pagini portretul generalului de flotilă aeriană Constatin Mereu.
Acest număr al revistei se încheie cu un fragment din povestirile de război ale lui Eugen Marinescu.

descarcă varianta PDF (7.22 MB)Necesita Adobe Acrobat Reader\nhttp://www.adobe.comNecesita WinRAR\nhttp://www.rarlabs.com

Revista Orizont Aviatic
numărul 12
Prima pagina Pagina anterioara   pagina 1   Pagina urmatoare Ultima pagina

Revista Orizont Aviatic, numărul 12


Număr special, dedicat promoţiei 1950, noua aviaţie română postbelică, marele val de început 1948-1950.
"Scrisoare către ţara mea" este poezia patriotică din debutul acestui umăr, opera comandorului aviator Ion Clenciu, scrisă în aprilie 2001.
O istorie a promoţiei sale şi a colegilor de promoţie face Ion Clenciu în paginile 3-8, apoi scrie câteva rânduri despre începuturile reactive în aviaţia autohtonă - Pionierat în zborul şi întrebuinţarea în luptă a avionului IAK-23.
Toate aceste pagini sunt ilustrate cu fotografiile oficiale ale colegilor săi de promoţie.
Evocarea plină de sensibilitate a comandorului Ion Clenciu se încheie cu o altă poezie dedicată acelora care nu mai sunt - "Baladă pentru cei căzuţi".
Cornel Marandiuc dezvoltă în pagina 13 un scurt eseu despre necesitatea continuităţii în aviaţia naţională.
Comandor (r) aviator Constantin Iordache face un portret al unuia dintre primii aviatori români care au zburat în avion cu reacţie: Gheorghe Păduraru.
La 50 de ani de la absolvire, aceşti zburători de supersonice IAK-23, MIG-17, MIG-21 s-au întâlnit din nou la şcoala de la Boboc, de unde avem imagini şi o relatare plină de vervă (paginile 15-18).
Revista se încheie cu o meditaţie asupra "marii mori a timpului" şi asupra faptului că împotriva dispariţiei fizice, putem lupta cu solidaritatea şi cultivarea prieteniilor de o viaţă.

descarcă varianta PDF (2.88 MB)Necesita Adobe Acrobat Reader\nhttp://www.adobe.comNecesita WinRAR\nhttp://www.rarlabs.com

Revista Orizont Aviatic
numărul 11

Revista Orizont Aviatic, numărul 11


Acest număr debutează cu un nou articol al lui Cornel Marandiuc despre aviaţia utilitară Aero Scoroget: Ştefan Onica, Mihai Leahu şi Ilarie Trif şi mecanicii naviganţi: Ioan Suigan, Smeu Burcă, Stan Cocoşilă.
In memoriam Aurel Vlaicu, la 90 de ani de la dispariţia sa, câteva rânduri ale scriitorului Liviu Mărghiţan sunt însoţite de fotografiile istorice mai mult sau mai puţin cunoscute. Chiar şi în acest cuprins trebuie să cităm vorbele lui Vasile Goldiş "Aurel Vlaicu a fost eroul nostru naţional, alături de Mihai Viteazu, alături de Avram Iancu. Aurel Vlaicu ne-a înălţat moralul, ne-a întărit conştiinţa naţională, cu magica putere de a fortifica credinţa noastră în izbânda dreptului nostru la libertate naţională..." (pag. 6-9)
În Eroica promoţie 1941 – VII C-dor aviator Dan Stoian povesteşte dramaticele momente ale evacuării Crimeii.
În paginile 11-12 comandor (r) ing. Eugen Tăujan face un apel în favoarea noului Muzeau al Aviaţiei Române de la km 11,6, dar şi rememorarea unui trist eveniment, cel mai tragic accident al Aviaţiei Române de după război, 9 iulie 1997, aerodromul Craiova. (Soldaţii se întorc întotdeauna eroi).
În pagina 13, comandorul aviator Ion Coman îşi face , cu modestie, un autoportret de om cu o viaţă dedicată zborului. Sub semnăturile a trei prestigioşi istorici de aviaţie, Dan Antoniu, George Cocoş şi Vasile Tudor este rediscutată Misiunea diplomatică a lui Bâzu (Cantacuzino) la Foggia (27 august 1944).
În paginile următoare (16-17) este publicat un nou episod (III) din povestirile de război ale lui Eugen Marinescu.
Comandor aviator Nicolae -Sixtus Maxim face pe următoarele două pagini un portret al celui care a fost Constantin C. Gheorghiu, inginer, aviator şi scriitor (istoric de aviaţie).
Acest număr se încheie cu mesajul adresat de Cornel Marandiuc tradiţionalei întâlniri din septembrie de la Sânpetru a Asociaţiei Instructorilor şi Piloţilor Planorişti din România.

descarcă varianta PDF (1.29 MB)Necesita Adobe Acrobat Reader\nhttp://www.adobe.comNecesita WinRAR\nhttp://www.rarlabs.com

Revista Orizont Aviatic
numărul 10
Prima pagina Pagina anterioara   pagina 1   Pagina urmatoare Ultima pagina

Revista Orizont Aviatic, numărul 10


Cornel Marandiuc evocă perioada glorioasă a luptelor de pe frontul de Est şi ilustrează articolul cu câteva fotografii minunate.
Eugen Marinescu continuă Povestirile de război, episodul II.
Constantin Manolache desluşeşte în alte 2-3 pagini noi secrete ale zborului acrobatic (episodul IV).
Între paginile 11-13, în memoria piloţilor de încercare pe care scaunul de catapultare nu i-a putut salva, comandor (r) ing Eugen Tăujan face o istorie a acestei soluţii salvatoare pentru piloţii care nu mai pot controla aparatul de zbor (catapultarea).
Eroica promoţie 1941 a ajuns la Episodul VI (Dan Stoian).
În pagina 19, Mircea Constantinescu face o trecere în revistă a promoţiei 1953 a Şcolii de Ofiţeri de Aviaţie Tecuci, Focşani, Boboc - Buzău.
Din ultima pagină aflăm de trecerea la cele veşnice a unui alt erou al aerului, comandor aviator Serghei Ciachir.

descarcă varianta PDF (4.22 MB)Necesita Adobe Acrobat Reader\nhttp://www.adobe.comNecesita WinRAR\nhttp://www.rarlabs.com

Revista Orizont Aviatic
numărul 9
Prima pagina Pagina anterioara   pagina 1   Pagina urmatoare Ultima pagina

Revista Orizont Aviatic, numărul 9


În acest număr se reiau pe larg, sub mai multe semnături, Cornel Marandiuc, Constantin Manolache, arh. Mihai Andrei evocări ilustrate ale celui care a fost Mihai Pal.
Inginerul Ion Alexandru Tănăsescu pune întrebarea: Boeing 7E7 este avionul viitorului? (pag. 6)
Mihaela Tămăşdan şi Petru Tămăşdan descriu în câteva rânduri şi fotografii a 53-a aniversare a promoţiei de aviatori Tecuci 1950 (întâlnire organizată la Boboc - Buzău, 7 iunie 1003).
Tot Petru Tămăşdan face în continuare un studiu de sinteză asupra contribuţiei promoţiei de aviatori 1948-1950 la dezvoltarea aviaţiei române.
Prima parte a povestirilor de război ale lui Eugen Marinescu se ocupă de Escadrila 18 Bombardament uşor în perioada august 1940 - noiembrie 1941 pe traseul Bârlad - Sihlea - Ialoveni - Tiraspol.
Cornel Marandiuc aduce un omagiu lui Helmuth Hirth - maestrul Motoarelor, în pagina 17, iar cd (r) Gheorghe Iancu, maestru emerit al sportului, antrenor emerit, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Paraşutiştilor din România, încheie acest număr al Orizonului Aviatic cu articolul Paraşutismul poate fi şi acum o soluţie socială!

descarcă varianta PDF (5.78 MB)Necesita Adobe Acrobat Reader\nhttp://www.adobe.comNecesita WinRAR\nhttp://www.rarlabs.com

Revista Orizont Aviatic
numărul 8
Prima pagina Pagina anterioara   pagina 1   Pagina urmatoare Ultima pagina

Revista Orizont Aviatic, numărul 8


Această apariţie se deschide cu o veste tristă, prăbuşirea la Cluj a pilotului de încercare şi acrobaţie Mihai Pal.
În primele pagini comandorul inginer Dan Stoian continuă istoria eroicei promoţii 1941, la centrul de perfecţionare a pilotajului de la Ghimbav, Braşov (articol foarte bogat ilustrat).
În pagina 9, tot Dan Stoian face portretul căpitanului aviator Eugen T. Marinescu (Matra).
Constantin Mandache, aviator şi antrenor emerit, dezvoltă pe trei pagini partea a III-a Zborului Acrobatic.
Despre tendinţe şi erori, (riscuri) în pilotajul modern scrie în pagina 13 ing. Ion Alexandru Tănăsescu, iar av. cdt Petru Tămăşdan ia în următoarele pagini un interviu antrenorului Gh. Uţă - O zi din programul lotului naţional de acrobaţie, pe aerodromul Clinceni.
Revista se încheie cu un articol bogat ilustrat a lui Cornel Marandiuc despre avionul şcoală Klemm, una din "doicile" zburătorilor pentru multe generaţii.
Pe coperta spate, cd (r) Gheorghe Iancu ne reaminteşte că în această lună sărbătorim şi Ziua Naţională a Paraşutiştilor din România (10 iunie).

descarcă varianta PDF (4.25 MB)Necesita Adobe Acrobat Reader\nhttp://www.adobe.comNecesita WinRAR\nhttp://www.rarlabs.com

Revista Orizont Aviatic
numărul 7

Revista Orizont Aviatic, numărul 7


O veste surprinzătoare, pe prima pagină şi demnă de prima pagină, este că preşedintele ales al Lituaniei, Rolandas Paxas este un vechi pilot de acrobaţie aeriană. Avem chiar o fotografie în care acesta apare pe un aerodrom la Miskolc în 1987, alături de Constatin Manolache.
Din pagina 2, antrenor emerit, aviator Constantin Manolache continuă lecţiile sale teoretice de zbor acrobatic.
Istoria eroicei promoţii 1941 sub semnătura comandor aviator Dan Stoian a ajuns la episodul IV (pag 7-9) şi promite să continue.
În paginile următoare(10-12) ing. aviator Vitalie Drăguţan face un portret al celui care a fost comandor aviator, veteran de război Serghei Ciachir.
Facem în continuare cunoştinţă cu Asociaţia Aviatorilor Braşoveni (AsABv) şi cu câţiva dintre membrii ei marcanţi (comandorul Nicolae-Sixtus Maxim), aviator ing. Constantin C. Gheorghiu, maistru de aviaţie Gheorghe Vrabie.
Comandor aviator Constantin Iordache face un portret pios celui de curând plecat dintre noi (15 iunie 2003), comandor aviator Dumitru Deică.
În pagina 18, comandant (pilot de linie) Petru Tămăşdan discută probleme legate de fragilitatea electronicii de bord.
Acest număr se încheie cu o scrisoare polemică (deschisă) a lui Cornel Marandiuc către comandor (r) Mircea Constantinescu, poveşti mai vechi, poveşti mai noi şi ulceraţii nevindecate din zodia comunistă.

descarcă varianta PDF (1.15 MB)Necesita Adobe Acrobat Reader\nhttp://www.adobe.comNecesita WinRAR\nhttp://www.rarlabs.com

Revista Orizont Aviatic
numărul 6

Revista Orizont Aviatic, numărul 6


Acest număr este închinat lui Doru Davidovici şi fatidicei zile de 20 aprilie 1989. Scriu şi ilustrează cu fotografii rare şi sugestive Ştefan Davidovici (fiul), Cătălin Floroiu (Toronto, Canada) şi Constantin Iordache.
Pilotul şi antrenorul emerit Constantin Manolache deschide în pagina 6 un serial despre zborul acrobatic.
În pagina 11, prin text şi imagini Dan Stoian continuă povestea eroicei promoţii 1941.
Un alt fiu face elogiul tatălui, Gheorghe Comănici văzut de Mihai Arcadie Comănici - Drumurile pe pământ şi pe cer ale tatălui meu. (pag 14-16).
În paginile următoare sunt semnalate de către Cornel Marandiuc două apariţii editoriale remarcabile: Ioan Cherecheş - "Aerodrom şi cer", Ed Militară, 2000 Comandor (r) Constantin Iordache - "Cu supersonicul în zbor" Ed. Militară, 2003.
Constantin Iordache continuă seria portretelor celor mai remarcabili zburători români cu cel al comandorului aviator Ştefan Ludovic Pinter.
În finalul acestui număr, Cornel Marandiuc îndeamnă la meditaţie pe marginea unei pietre de mormânt, EHEK Elek-Arpad, plutonier pilot de campanie, născut în 1891, căzut eroic în 1918.

descarcă varianta PDF (2.26 MB)Necesita Adobe Acrobat Reader\nhttp://www.adobe.comNecesita WinRAR\nhttp://www.rarlabs.com

Revista Orizont Aviatic
numărul 5

Revista Orizont Aviatic, numărul 5


Se continuă din pagina 2 povestea Eroicei promoţii 1941, un alt episod glorios din istoria aripilor româneşti (comandor aviator prof. ing. Dan Stoian, veteran de război).
Ing. Ioan Alexandru Tănăsescu poartă în următoarele pagini (6-7) o discuţie asupra confruntării om-maşină. El este introdus ca un matur specialist în domeniu construcţiilor aviatice printr-un portret realizat de Cornel Marandiuc.
Paginile 8, 9, 10 sunt dedicate unui portret al generalului aviator Aurel Nicolescu (autor, C-tin Iordache).
O carte de excepţie pentru istoria aviaţiei pe frontul de Răsărit, Mic supliment istoric aeronautic - Vladimir Stângaciu, Sixtus-Nicolae Maxim, Eufimie Zaharcu face obiectul analizei din paginile următoare - Cornel Marandiuc.
Un articol amplu şi bogat în detalii este scris de comandor (r) ing. Eugen Tăujan şi ing. Ligia Coman (pag 14-16) despre cel care a fost un strălucit pilot de încercare, comandor-aviator Corneliu V. Coman.
Despre vremurile tinereţii entuziaste şi a curajului fără sfârşit al promoţiei "Regele Mihai" (1941) vorbeşte în câteva rânduri comandor-aviator Andu Păun.

descarcă varianta PDF (0.7 MB)Necesita Adobe Acrobat Reader\nhttp://www.adobe.comNecesita WinRAR\nhttp://www.rarlabs.com

Revista Orizont Aviatic
numărul 4
Prima pagina Pagina anterioara   pagina 1   Pagina urmatoare Ultima pagina

Revista Orizont Aviatic, numărul 4


Revista conţine un amplu articol despre cetatea aeriană cea mai de vest a României - Giarmata (Timişoara).
Este omagiat în continuare general aviator (r) aviator Vladimir Stângaciu, zburător pe hidroavioane (mort în decembrie 2002 la venerabila vârstă de 95 de ani).
Comandor aviator Dan Stoian, veteran de război, începe în acest număr istoria Eroicei promoţii 1941 (din care face parte).
Cornel Marandiuc şi Jenică Niculescu (pensionar CFR Bucureşti) încep o discuţie consistentă asupra unui episod din războiul aerian deasupra României din aprilie 1944.
Comandor aviator Constantin Iordache face un portret al unui veteran: Lt. c-dor av. (r) Mihail Belcin.
Tot Cornel Marandiuc face o prezentare a cărţii lui Traian I. Costăchescu, Industria Aeronautică Română (1920-1990) "Oameni şi realizări" (părere de cititor) şi ne îndeamnă în final să ne reamintim de căpitanul aviator Gheorghe (Gică) Militaru, plecat dintre noi în februarie 2000.

descarcă varianta PDF (4.27 MB)Necesita Adobe Acrobat Reader\nhttp://www.adobe.comNecesita WinRAR\nhttp://www.rarlabs.com

Revista Orizont Aviatic
numărul 3
Prima pagina Pagina anterioara   pagina 1   Pagina urmatoare Ultima pagina

Revista Orizont Aviatic, numărul 3


Articolul de fond al acestui număr aparţine lui Constantin Manolache, care în primele pagini dă informaţii despre istoria avioanelor ZLIN în România.
Din pagina 8, sub titlul "IAR-80 şi războiul" sunt consemnate amintirile din luptele aeriene cu aviaţia anglo-americană ale lui Dumitru Chera.
Inginer aviator Vitalie Drăguţan prezintă bibliografia unui mecanic de aviaţie cu recunoaştere internaţională: Ştefan Gighileanu (maistrul păsărilor de metal). Articolul este încheiat de un comentariu al lui Cornel Marandiuc.
Comandorul Dan Stoian povesteşte cu har o istorie plină de haz moralizator a unui aviator fără chemare, Tăsică, nepot de ştab.
Poşta redacţiei anunţă apariţia unei alte cărţi a lui Ionel Bechetere-Vădeni - "Aviatori gorjeni", Ed. Corvin, Deva 2002, dar şi trecerea la cele veşnice a generalului Lazăr Lăzărescu, militar de carieră, care făcea în primele decenii ale secolului trecut studiile militare la Saint-Cyr.
Dna Sanda Agache a împlinit în ziua de Crăciun a acestui an exact 75 de ani. "La Mulţi Ani!"Distribuie pagina pe...
© 2003 - 2024 Aspera ProEdu. toate drepturile rezervate.