site realizat din iniţiativa şi cu spijinul Fundaţiei Aspera ProEdu

pagină de istorie, tehnică şi educaţie aviatică română
 
pagina principală
contribuţiile d-voastră »
publicaţii »
învăţământ aviatic »
idei de start
asociaţii şi fundaţii »
dicţionar de personalităţi
dicţionar de termeni
link-uri utile
hartă site
contact
cartea de oaspeţi
forum

Noutăţi

nu există noutăţi

Descarca Adobe Acrobat Reader Descarca WinRAR

Vizitatori unici:
716351


Publicaţii » Cărţi

Tudor GRECEANU
Drumul celor puţini: amintirile unui pilot de vânătoare ieşit din încercuirea de la Stalingrad

Tudor GRECEANU

Drumul celor puţini: amintirile unui pilot de vânătoare ieşit din încercuirea de la Stalingrad


Prefaţă de Neagu Djuvara
Editura VREMEA, Bucureşti, 2016
http://www.edituravremea.ro
ISBN 978-973-645-783-8Toate însă au şi un sfârşit. Perioada din Udet a avut ca sfârşit, pentru noi, reconstituirea Corpului Aerian Român cu material german nou, cu unităţi refăcute şi completate (unele la botezul focului) sub comanda generalului de escadrilă Emanoil Ionescu (Pipiţu). Era la sfârşitul lunii august 1943 când am primit ordinul de a pleca cu toate avioanele la Kirovograd (la sud de Uman), unde urma să aibă loc reintrarea în luptă a Corpului Aerian, festivitate la care participau Regele Mihai, mareşalul Ion Antonescu şi toate mărimile. Bineînţeles că acest ordin al ministerului nostru, retransmis prin Flotila a 4-a germană, ne-a revoltat atât pe noi, cât şi pe nemţi.

Adică cum? Iei o unitate angajată în lupte crâncene şi o duci cu avioane cu tot să facă o demonstraţie de bâlci pentru a satisface unele vanităţi? Festivităţile acestea nu se puteau face şi fără noi? La vremea aceea, noi credeam că vom rămâne pe mai departe în Flotila Udet. Ordinul este însă ordin şi, pentru a marca bine faptul că noi înţelegem să rămânem la Udet, au plecat cu noi la Kirovograd atât von Bohremski cât şi Bubi Horschelmann. La Kirovograd ne-au primit Romanescu şi Jienescu, care ne-au făcut o primire foarte, foarte frumoasă, căci erau la curent cu activitatea noastră în Udet, zi de zi, şi cu aprecierile forurilor germane, precum şi cu decoraţiile primite.

A doua zi în cursul dimineţii a avut loc demonstraţia de care ni se spusese, cu toată ştăbimea bine adăpostită într-o tranşee zidită, cu binocluri şi alte farafastâcuri, iar bombele erau de ipsos, cartuşele de manevră şi ţintele din lemn văruit. Pe noi, această mascaradă ne-a revoltat şi, nesocotind ordinele, am băgat muniţie de război atât la tunuri cât şi la mitraliere. Nu mai spun că am făcut toate ţintele praf şi chibrituri, lucru care ne-a atras o anchetă ulterioară care s-a soldat până la urmă cu ruşinea şi scuzele celor care au iniţiat ancheta. Grupul nostru a participat la banchetul care a urmat, cu discursurile de rigoare, dar am refuzat să mai stăm până a doua zi şi, spre seară, am plecat înapoi, la Tciasovia, unde ne-am continuat misiunile. Cu regret însă, trebuie să menţionez aici că von Bohremski, care băuse la banchet mai mult decât era admis, a avut un accident foarte grav, din vina lui, şi a fost internat într-un spital de răniţi grav.

Trei zile după întoarcerea noastră la Tciasovia-Kraivorotovka, pe aerodromul nostru au venit cu un avion special Jienescu şi Romanescu, care au fost primiţi de nemţi şi de noi cu onorurile cele mai mari, după care, în prezenţa lui Wilke, Brendle şi a celorlalţi comandanţi de escadrile şi grupuri din Udet, ne-am luat rămas bun de la ei şi de la prietena noastră bună, Lili.

În discursul ţinut de Ewald, voi menţiona doar o frază care trebuie să mărturisesc că, prin corectitudinea ei, m-a impresionat mai mult decât un întreg discurs formal. Citez: "Recunosc că la 8 martie 1943 am primit cu destulă îndoială şi rezervă în rândul nostru grupul de vânători români, considerând că este o abdicare de la demnitatea flotilei dictată de interese conjuncturale. N-au trecut de atunci nici 6 luni, în întregime de lupte, victorii dar şi grele pierderi şi, iată, astăzi, din toată inima şi cu conştiinţa adevărului, în numele meu, al camarazilor mei şi al tuturor specialiştilor tereştri, pot spune cu mândrie că prezenţa piloţilor Grupului 7 Vânătoare Regal Român în cadrele Flotilei Udet a fost o cinste pentru Flotila Udet. Pentru piloţii români, de trei ori ura! Vă dorim tuturor succese, victorii şi Hals-und Beinbruch"! [pag.120-121]Scopul acestei rubrici este de a informa vizitatorii noştri de apariţia, în decursul timpului, a unor cărţi cu subiect aviatic. Vom încerca totodată să oferim în acest cadru toate detaliile pe care le deţinem pentru procurarea acestor titluri, însă nu ne implicăm în (nu intermediem) comercializarea cărţilor prezentate.

Distribuie pagina pe...
© 2003 - 2024 Aspera ProEdu. toate drepturile rezervate.