site realizat din iniţiativa şi cu spijinul Fundaţiei Aspera ProEdu

pagină de istorie, tehnică şi educaţie aviatică română
 
pagina principală
contribuţiile d-voastră »
publicaţii »
învăţământ aviatic »
idei de start
asociaţii şi fundaţii »
dicţionar de personalităţi
dicţionar de termeni
link-uri utile
hartă site
contact
cartea de oaspeţi
forum

Noutăţi

nu există noutăţi

Descarca Adobe Acrobat Reader Descarca WinRAR

Vizitatori unici:
737992


Publicaţii » Cărţi

Valeriu AVRAM
Căpitanul aviator Alexandru Şerbănescu, asul cerului

Valeriu AVRAM

Căpitanul aviator Alexandru Şerbănescu, asul cerului


cuvânt înainte: acad. Dinu C. Giurescu
ISBN: 973-85783-3-7
Bucureşti, 2012



Căpitanul av. Alexandru Şerbănescu, avându-l coechipier pe adjutantul av. Cristea Chirvăsuţă, se simţea în siguranţă. Avioanele camarazilor descriu pe sub fuselajul lui acele mişcări graţioase care aduce formaţia de zbor: în cocori, uşor lărgită. N-ar fi vrut să fie pilot de bombardament. Îi compătimea pe colegii săi pentru că erau sclavii traiectului lor implacabil. Pentru că ducea fiecare avion în lansatoare câteva tone de bombe. Le compătimea chiar măreţia şi solemnitatea sumbră cu care zburau în marile lor formaţii impecabile. Ce liber era vânătorul!... Se bucură dintr-o dată copilăreşte de libertatea absolută, chiar dacă în acel moment era legat de formaţia bombardierelor şi punând motor, execută un viraj cabrat, adunând soarele în cupola carlingii. Îi trecu exuberanţa. Notă pe fişa ţinută pe genunchi succesiunea capurilor de compas şi timpii. De obicei, ca să se revanşeze pentru că li se asigura protecţia, bombardierele, după misiune, aducea vânătoarea acasă, mai ales pe timp nefavorabil.

...

Avioanele HE.111, Ju.88 sau Savoia Marchetti SM-79 erau prevăzute cu aparatură modernă de navigaţie radio-electrică, aveau la bord navigatori, aşi în ale meseriei, aşa că...Privi cu atenţie în jur pentru că nu se ştie niciodată. La toate avioanele s-a înteţit veghea. Văzu cum se deschideau trapele sub fuselajele bombardierelor. Apoi, şirurile de bombe care curg din avioane şi care merg o fracţiune de secundă cu ele, apoi cad pe un arc de cerc spre pământ, care se delimitează perfect odată cu primele explozii. Totul se petrece în afara emoţiei, într-o lume abstractă, ca într-un joc de război la o hartă murală, unde instructorul se pasionează să marcheze loviturile aprinzând beculeţele colorate în roşu. După lansarea încărcăturii, capul formaţiei de bombardament se înscrie într-un viraj lent şi majestuos. [pag. 84-85]

Cei care doresc sunt interesaţi să cumpere cartea pot lua legătura cu Fundaţia "Erou aviator Alexandru Şerbănescu", http://fundatiaserbanescu.wordpress.com/, tel/fax 021 2314732, mobil: 0744316756.



Scopul acestei rubrici este de a informa vizitatorii noştri de apariţia, în decursul timpului, a unor cărţi cu subiect aviatic. Vom încerca totodată să oferim în acest cadru toate detaliile pe care le deţinem pentru procurarea acestor titluri, însă nu ne implicăm în (nu intermediem) comercializarea cărţilor prezentate.

Distribuie pagina pe...
© 2003 - 2025 Aspera ProEdu. toate drepturile rezervate.