site realizat din iniţiativa şi cu spijinul Fundaţiei Aspera ProEdu

pagină de istorie, tehnică şi educaţie aviatică română
 
pagina principală
contribuţiile d-voastră »
publicaţii »
învăţământ aviatic »
idei de start
asociaţii şi fundaţii »
dicţionar de personalităţi
dicţionar de termeni
link-uri utile
hartă site
contact
cartea de oaspeţi
forum

Noutăţi

nu există noutăţi

Descarca Adobe Acrobat Reader Descarca WinRAR

Vizitatori unici:
584724


Publicaţii » Cărţi

Ovidiu POPA
Pentru un zâmbet... două

Ovidiu POPA

Pentru un zâmbet... două


Editura Disztipo, Săcele Braşov 2009
cuvânt înainte Mircea FinescuÎmi pun paraşuta, trec piciorul peste buza carlingii şi mă scufund în scaunul adânc şi comod. Cineva mă leagă burduf şi închide capota. Sunt gata! Avionul remorcher mă urcă până la 2000 de metri unde declanşez şi rămân singur.

Fac toate probele cerute de Traian şi constat că îmi rămân 1200 metri până jos. Ce să fac? Să scot frânele să cobor mai repede? Să dau o raită peste oraş? Mai bine fac o gamă de acrobaţie!

Strâng bine chingile şi încep.
E bine zis încep pentru că nu am mai putut continua. Picasem pentru a căpăta viteză, pentru o răsturnare, dar în momentul când am tras de manşe pentru amorsarea figurii, o trosnitură sinistră dublată de o schimbare bruscă a presiunii în cabină m-au făcut să văd negru în faţa ochilor, iar mâna stângă să fugă spre paftaua chingilor de siguranţă. În secunda următoare eram din nou lucid, aşa că am examinat rapid situaţia.

Maşina răspundea la comenzi, dar trepida îngrozitor şi auzeam un vâjâit puternic în spate. Îmi lărgesc chingile şi mă răsucesc în scaun. Capota cabinei din spate se deschisese şi flendura pe aripa dreaptă ţinută numai de cureaua de siguranţă. În golul căscat al cabinei se formase un turbion puternic care bătea în ampenaje şi producea acel trepidaj, putând duce la ruperea fuselajului. [pag. 37-38]

Scopul acestei rubrici este de a informa vizitatorii noştri de apariţia, în decursul timpului, a unor cărţi cu subiect aviatic. Vom încerca totodată să oferim în acest cadru toate detaliile pe care le deţinem pentru procurarea acestor titluri, însă nu ne implicăm în (nu intermediem) comercializarea cărţilor prezentate.

Distribuie pagina pe...
© 2003 - 2021 Aspera ProEdu. toate drepturile rezervate.