site realizat din iniţiativa şi cu spijinul Fundaţiei Aspera ProEdu

pagină de istorie, tehnică şi educaţie aviatică română
 
pagina principală
contribuţiile d-voastră »
publicaţii »
învăţământ aviatic »
idei de start
asociaţii şi fundaţii »
dicţionar de personalităţi
dicţionar de termeni
link-uri utile
hartă site
contact
cartea de oaspeţi
forum

Noutăţi

nu există noutăţi

Descarca Adobe Acrobat Reader Descarca WinRAR

Vizitatori unici:
718498


Publicaţii » Cărţi

Dan ANTONIU, George CICOŞ, Ioan BUIU, Alexandru BARTOC
Vlaicu

Dan ANTONIU, George CICOŞ, Ioan BUIU, Alexandru BARTOC

Vlaicu


ISBN 978-973-7729-48-4
Format A4, 470 pagini, coperta cartonata, ilustratii color.
Editura ANIMA 2009

Autori:
Cap.1; 2; 3; 5; 6; 7; 8; 10 - Dan ANTONIU, George CICOS,
Cap.4 - Ioan BUIU,
Cap.9 - Alexandru BARTOCA ieşit de sub tipar monografia VLAICU, lucrare de 500 pagini format A4. O lucrare deosebită, plină de noutăţi, întocmită folosind doar documente originale identificate de autori: Dan Antoniu, George Cicos, Ioan Buiu, Alexandru Bartoc.

Aurel Vlaicu a fost un fenomen naţional, un simbol al majorităţii, care a învins pentru ei forţele naturii desprinzându-se de locul în care a fost zămislit, ridicând în aer odată cu aparatul său năzuinţa de înălţare a tuturor, o figură emblematică care împlinea astfel pentru naţia sa visul ancestral al omului "zborul". Atunci când visul devine realitate, cu ajutorul unei maşini concepută şi construită de tine, acesta devine sublima trăire a momentului înălţării, cu toată frica mentală şi carnală care se opune cu vehemenţă. Cititorul ştie foarte bine la ce ne referim, la acel moment al desprinderii de pământ în care aparatul îşi începe plutirea, ruperea legăturii ce ne-a ţintuit legaţi de el de la facerea lumii, trăire ce emoţionează de fiecare dată, adrenalina pătrunzând în toată fiinţa, o senzaţie unică.

Viaţa şi activitatea lui Aurel Vlaicu a făcut subiectul multor lucrări, scrieri ale unor oameni de cultură care l-au cunoscut personal, l-au apreciat şi susţinut cu toată încrederea în inteligenţa sa nativă, sau a unor cercetători istorici. Există şi scrieri de o altă categorie, ale unor scriitori, dominaţi de o dorinţa ajunsă obsesie de a ieşi din rând. Au scris neadevăruri încercând cu o perseverenţă dusă la extrem, să impună "bombe publicistice" (ei le numesc "priorităţi publicistice"), de fapt neadevăruri pe care nu le putem înţelege. Grav este că, inerent, asemenea neadevăruri au fost acreditate ca realităţi indiscutabile de alţi "istorici" care scriu cărţi din cărţi.
Dorinţa noastră de a întocmi o monografie "VLAICU", a fost într-un fel provocată de aceste lucrări întocmite după 1950.
Am căutat tot ce înseamnă Vlaicu, în arhive oficiale şi private, texte, mărturii, fotografii, artefacte, documente, suportând disconfortul creat de colbul acumulat de timp peste acestea, am stocat informaţiile şi documentele identificate. Le-am clasificat şi am sperat ca în final să reuşim reconstituirea cât mai fidelă a vieţii, activităţii şi creaţiei acestui pionier al aviaţiei româneşti, bazându-ne numai pe documentele originale. O cercetare stiinţifică pe care nici unul din autorii anteriori nu a efectuat-o.

Documentele identificate de noi în arhive, articolele din publicaţiile vremii, amintirile apropiaţilor lui Vlaicu, au fost transcrise cronologic.

Ne-am impus ca lucrările cu subiect Vlaicu, apărute până la această dată, să nu influenţeze în nici un fel lucrarea de faţă, le-am consultat numai pe cele în care este reprodusă corespondenţa lui Vlaicu, am transcris aceste scrisori fiind documente originale în care, cu excepţia datării, nu au intervenit autorii.
Puţine documente, din perioada vieţii lui Vlaicu, au supravieţuit timpului. Am săpat în toate sursele accesibile, în speranţa că vom descoperi şi alte documente originale ce nu au fost exploatate până în prezent. Le-am identificat în custodia unor arhive oficiale, dar şi private. Dacă în general, arhivele oficiale oferă aceste documente pentru studiu, existând şi posibilitatea de a obţine copii, în arhivele private aceste posibilităţi sunt reduse, chiar nule, din cauze ce ţin de aspecte ce nu dorim să le comentăm. Există încă persoane care nu sunt indiferente faţă de istoria Aronauticii Române, şi acestea ne-au pus la dispoziţie documentele şi informaţiile pe care le deţin, unele achiziţionat cu mari eforturi financiare, au aprobat copierea lor cu condiţia de a nu fi scoase de la domiciliul deţinătorului. În faţa acestora ne plecăm cu respect, pentru faptul că s-au alăturat efortului nostru. Există persoane pe care nu le cunoştem personal decât prin corespondenţă, dar şi-au rupt din timpul preţios pentru a efectua cercetare pentru noi. Le mulţumim!

Am identificat multe texte ce fac referire la activitatea lui Vlaicu, înscrisuri ale celor care l-au cunoscut personal, deosebit de importante prin faptul că redau aspecte din viaţa subiectului nostru. Trecerea anilor a împuţinat aceste documente, o parte publicate în periodice, monografii sau lucrări de specialitate, înscrisuri de mare valoare istorică, din păcate foarte rare şi greu de consultat în prezent. Documentele pe care le-am considerat inedite le-am alăturat în facsimil ilustrând transcrierea.
[cuvânt explicativ al autorilor]

Lansarea cărţii va avea loc pe 13 septembrie 2009, Băneşti, la comemorarea ce va avea loc la monumentul închinat inventatorului.
Cartea poate fi achiziţionată prin Dan Antoniu
e-mail : danantoniu01@yahoo.com
Telefon - 0722502958
Preţul cărţii 150 lei + taxe poştale (cca 2,5 kg).

Scopul acestei rubrici este de a informa vizitatorii noştri de apariţia, în decursul timpului, a unor cărţi cu subiect aviatic. Vom încerca totodată să oferim în acest cadru toate detaliile pe care le deţinem pentru procurarea acestor titluri, însă nu ne implicăm în (nu intermediem) comercializarea cărţilor prezentate.

Distribuie pagina pe...
© 2003 - 2024 Aspera ProEdu. toate drepturile rezervate.