site realizat din iniţiativa şi cu spijinul Fundaţiei Aspera ProEdu

pagină de istorie, tehnică şi educaţie aviatică română
 
pagina principală
contribuţiile d-voastră »
publicaţii »
învăţământ aviatic »
idei de start
asociaţii şi fundaţii »
dicţionar de personalităţi
dicţionar de termeni
link-uri utile
hartă site
contact
cartea de oaspeţi
forum

Noutăţi

nu există noutăţi

Descarca Adobe Acrobat Reader Descarca WinRAR

Vizitatori unici:
590942


Publicaţii » Cărţi

Matei I. OROVEANU
Începuturile creaţiei tehnice aeronautice româneşti (1880-1918)

Matei I. OROVEANU

Începuturile creaţiei tehnice aeronautice româneşti (1880-1918)


Editura Militară, Bucureşti 1981
cuvânt înainte: Dinu C. Giurescu
rezumat în limba francezăAm putut găsi mai multe ciorne de descriere cronologică a activităţii cu privire la problemele stratului limită, oprindu-ne asupra următoarelor: "Anul 1911. 4 (pag. 12) Pentru prima dată iau cunoştinţă că 'siajul' din spatele unui solid ce se mişcă cu o viteză oarecare în sânul unui 'fluid real' ia naştere din cauza 'desprinderilor' particulelor de fluid ce se scurg pe conturul solidului, şi că aceste desprinderi au loc într-un punct oarecare B de pe contur, din cauză că particulele ce se scurg în contact cu suprafaţa corpului, (datorită) frecărilor cu această suprafaţă (,) îşi pierd treptat energie cinetică necesară continuării scurgerii lor pe tot restul conturului.

În mod spontan mi-a venit ideea atât de simplă şi de naturală, atât de logică: dacă particulele ce aleargă pe contur şi-au pierdut energia cinetică până în punctul B, nu avem decât să le dă, noi energie pe cale artificială şi anume printr-un suflu pe o fantă" (Ion Stroescu, pag. 197)

Scopul acestei rubrici este de a informa vizitatorii noştri de apariţia, în decursul timpului, a unor cărţi cu subiect aviatic. Vom încerca totodată să oferim în acest cadru toate detaliile pe care le deţinem pentru procurarea acestor titluri, însă nu ne implicăm în (nu intermediem) comercializarea cărţilor prezentate.

Distribuie pagina pe...
© 2003 - 2021 Aspera ProEdu. toate drepturile rezervate.