site realizat din iniţiativa şi cu spijinul Fundaţiei Aspera ProEdu

pagină de istorie, tehnică şi educaţie aviatică română
 
pagina principală
contribuţiile d-voastră »
publicaţii »
învăţământ aviatic »
idei de start
asociaţii şi fundaţii »
dicţionar de personalităţi
dicţionar de termeni
link-uri utile
hartă site
contact
cartea de oaspeţi
forum

Noutăţi

nu există noutăţi

Descarca Adobe Acrobat Reader Descarca WinRAR

Vizitatori unici:
640747


Publicaţii » Cărţi

Dan ANTONIU, George CICOŞ, Ioan BUIU, Dan HADÂRCĂ, Paul SANDACHI
Pioneri ai aviaţiei mondiale - Traian Vuia şi epoca sa

Dan ANTONIU, George CICOŞ, Ioan BUIU, Dan HADÂRCĂ, Paul SANDACHI

Pioneri ai aviaţiei mondiale - Traian Vuia şi epoca sa


Editura VIVALDI, Bucuresti 2006
ISBN (10) 973-9473-73-3; ISBN (13) 978-973-9473-73-6
175 pagini
Cuvânt înainte, Gerard FELDZER - Director, Muzeul Aerului şi Spaţiului - Le BourgetMonografie dedicată lui Traian Vuia, aceluia care la 18 martie 1906 a realizat pentru prima dată pe plan mondial desprinderea de la sol cu un aparat de zbor mai greu decât aerul, cu ajutorul unui sistem de tracţiune instalat la bordul acestuia, aparat prevăzut cu o trăsură, denumire dată în epocă trenului de aterizare. Această prioritate este contestată asiduu de o seamă de cercetătorii superficiali, ei acuzând faptul că Vuia nu a zburat. Aşa este, nu a zburat, nici nu avea cum, în acele momente el executa numai teste de decolare, folosind un motor ce funcţiona doar 3 minute.
Desenele deosebite în 3D, au fost realizate de Robert Şutic. În cele 175 pagini sunt prezentate desene, fotografii şi documente originale, referitoare la toate realizările lui Traian Vuia: aparate de zbor, avioane şi elicoptere, motoare şi generatoare cu aburi, dar şi proiecte de autocamioane şi locomotive de mare viteză.
Autorii au depus o muncă de cercetare amplă, pe cont propriu, în arhive publice şi personale din România, Franţa, Germania, Anglia şi SUA. Volumul de muncă a fost uriaş şi în plus complicat de inerţia şi ineficienţa oficialităţilor române. Faptul că după doi ani de tergiversări, s-au aprobat sumele necesare editării cu numai trei săptămâni înainte de 18 martie 2006, spune aproape totul. În perioada celor trei săptămâni, s-a realizat: traducerea textului in trei limbi de circulaţie internaţională (franceză, germană şi engleză), tehnoredactarea, tipărirea şi legarea întregului tiraj. Un adevărat record din toate punctele de vedere. Cu toate astea, editura nu a primit nici până la data publicării acestor rânduri (septembrie 2006), întrega sumă cuvenită pentru executarea lucrării.
Multe documente nu au putut fi introduse în lucrare, datorită evenimentelor menţionate mai sus. Autorii nu regretă o clipă efortul depus şi solicitarea intensă din timpul elaborării cărţii, regretă doar faptul că Traian Vuia nu se bucură din partea oficialităţilor de recunoaşterea binemeritată.

Monografia poate fi achiziţionată prin timitere poştală cu achitare la primire (ramburs), comenzi puteti face la tel. 021/7603836, dl. ing. Dăscălescu, împuternicitul ARPIA Bucureşti. Preţul: 85 RON (75 RON cartea + 10 RON taxe poştale). Pentru comenzile în străinătate vă vom anunţa când va fi posibil.

Scopul acestei rubrici este de a informa vizitatorii noştri de apariţia, în decursul timpului, a unor cărţi cu subiect aviatic. Vom încerca totodată să oferim în acest cadru toate detaliile pe care le deţinem pentru procurarea acestor titluri, însă nu ne implicăm în (nu intermediem) comercializarea cărţilor prezentate.

Distribuie pagina pe...
© 2003 - 2022 Aspera ProEdu. toate drepturile rezervate.