site realizat din iniţiativa şi cu spijinul Fundaţiei Aspera ProEdu

pagină de istorie, tehnică şi educaţie aviatică română
 
pagina principală
contribuţiile d-voastră »
publicaţii »
învăţământ aviatic »
idei de start
asociaţii şi fundaţii »
dicţionar de personalităţi
dicţionar de termeni
link-uri utile
hartă site
contact
cartea de oaspeţi
forum

Noutăţi

nu există noutăţi

Descarca Adobe Acrobat Reader Descarca WinRAR

Vizitatori unici:
706550


Publicaţii » Cărţi

Vasile TUDOR
Constantin "Bâzu" Cantacuzino. Prinţul aşilor

Vasile TUDOR

Constantin "Bâzu" Cantacuzino. Prinţul aşilor


Editura Modelism, Bucureşti 2002
ISBN: 973-8101-05-0
seria "Aşii Aviaţiei Române"
prefaţă (în loc de prefaţă) Ion Dobran



Dintre toţi aviatorii formaţi şi antrenaţi în zbor peste pământul României, prinţul Constantin M. Cantacuzino (Bâzu), deşi foarte popular, a fost, ca om, cel mai controversat. În schimb, ca pilot, a fost recunoscut de toţi cei care l-au văzut zburând, drept asul nr. 1 al aviaţiei noastre.

Acrobat desăvârşit, pilot de transport de mare fineţe şi mare precizie, în cel de-al doilea război mondial a ajuns pe front ca voluntar. În luptele cu aviatorii sovietici s-a dovedit a fi unul dintre cei mai de seamă vânători români, iar în anul 1944, luptând în cadrul faimosului Grup 9 Vânătoare , a înfruntat şi aviatorii americani, sosiţi cu ucigătoarele lor bombardiere. Imediat după evenimentele politico-militare de la 23 august 1944, apreciat ca cel mai potrivit, a fost trimis de câteva ori în interes diplomatic la o mare bază aeriană a SUA aflată în Italia. În cea dintâi asemenea misiune, cu un avion de vânătoare în care a avut şi un ofiţer american, a traversat spaţiul aerian al fostei Iugoslavii , controlat de aviaţia germană, precum şi cerul Mării Adriatice. Apoi, numit comandantul Grupului 9 Vânătoare, a luat parte şi la luptele aeriene purtate pe frontul de Vest.

După terminarea războiului, mulţumit de sine şi încrezător în viitorul ţării pentru care luptase, a reînceput să zboare cu avioanele de transport pasageri. A dus şi a adus de la Paris delegaţia României participantă la Conferinţa de Pace, unde fuseserăm din nou sacrificaţi de marile puteri, în interesul Uniunii Sovietice.

Expropiat şi ameninţat de noul regim cu ridicarea brevetului de pilot aviator, spre marea lui durere şi a multora dintre cei care l-au cunoscut, a fost nevoit să-şi părăsească locurile unde s-a născut, a trăit, a visat, a muncit şi a sperat. A murit aproape uitat de cei din ţară la Madrid, în Spania. (Vasile Tudor)

Scopul acestei rubrici este de a informa vizitatorii noştri de apariţia, în decursul timpului, a unor cărţi cu subiect aviatic. Vom încerca totodată să oferim în acest cadru toate detaliile pe care le deţinem pentru procurarea acestor titluri, însă nu ne implicăm în (nu intermediem) comercializarea cărţilor prezentate.

Distribuie pagina pe...
© 2003 - 2024 Aspera ProEdu. toate drepturile rezervate.