site realizat din iniţiativa şi cu spijinul Fundaţiei Aspera ProEdu

pagină de istorie, tehnică şi educaţie aviatică română
 
pagina principală
contribuţiile d-voastră »
publicaţii »
învăţământ aviatic »
idei de start
asociaţii şi fundaţii »
dicţionar de personalităţi
dicţionar de termeni
link-uri utile
hartă site
contact
cartea de oaspeţi
forum

Noutăţi

nu există noutăţi

Descarca Adobe Acrobat Reader Descarca WinRAR

Vizitatori unici:
533575


Publicaţii » Cărţi

Victor DONCIU
Totul despre escadrila întâi

Victor DONCIU

Totul despre escadrila întâi


Cuvânt Înainte - Ionuţ Riteş, maestru al sportului şi antrenor de paraşutism
Ediţia a II-a revăzută şi completată
ISBN: 978-973-0-17115-0
Bucureşti 2014Aşadar, au depăşit şanţul acela de irigaţii, apoi au filat mult, menţinând stabilitatea avionului cu manşa, iar direcţia din palonier. Planarea aproape paralelă cu terenul, care se datora vitezei şi fineţei avionului, li s-a părut o veşnicie. Aşteptau din clipă în clipă să audă zgomotul frecării fuzelajului peste arătura îngheţată, dar, în afara unui fâsâit al fileurilor de aer, nu se auzea altceva nimic.

Unul din piloţi a vrut să scoată frâna aerodinamică, dar celălalt a ţipat la el şi l-a determinat să renunţe; era prematur.

Tocmai când se aşteptau mai puţin, în faţă au apărut garduri vii din mărăcinişuri. Nu constituiau o gravitate, putând trece peste ele, lucru care, de altfel, s-a şi întâmplat.

Au prins un bolovan cu burta, iar şocul a aruncat avionul câţiva metri în sus, asemenea unui bont - după cum avea să povestească Stratu mai târziu - şi, în sfârşit, s-a auzit zgomotul acela salvator; frecarea metalului pe pământul îngheţat.

Un trepidaj puternic a început să scuture avionul din încheieturi. Îl resimţea în manşă fiecare pilot şi toată fiinţa lor suflarea, dar rezistau, căci ce puteau face altceva?

Privirile le erau aţintite în faţă; pe lateral fugea terenul nebuneşte. Trebuia lucrat din manşă, în profunzime, orice denivelare de teren, pentru că nu putuseră pune avionul în lungul arăturii, aşa cum ar fi trebuit. "Uşor cu frâna aerodinamică"...

Noroc, din nou noroc, că terenul era îngheţat bocnă, iar zăpada acoperise gropile mici şi mari, făcând posibilă lunecarea fuzelajului avionului, întocmai ca patina unei sănii de dimensiuni neobişnuite.

Dar, vai! Deşi viteza scăzuse, lunecarea continua parcă la infinit. În faţă, apăruse periferia unui sat, se distingea o casă şi marginea unui gard. Trebuia executată o deviere din palonier, altfel ar fi fost păcat de tot ce făcuseră până atunci. [pag. 106-107]Scopul acestei rubrici este de a informa vizitatorii noştri de apariţia, în decursul timpului, a unor cărţi cu subiect aviatic. Vom încerca totodată să oferim în acest cadru toate detaliile pe care le deţinem pentru procurarea acestor titluri, însă nu ne implicăm în (nu intermediem) comercializarea cărţilor prezentate.

Distribuie pagina pe...
© 2003 - 2020 Aspera ProEdu. toate drepturile rezervate. realizat de bratech.ro
Vanzare case, apartamente, terenuri, inchiriere garsoniere, spatii comerciale