site realizat din iniţiativa şi cu spijinul Fundaţiei Aspera ProEdu

pagină de istorie, tehnică şi educaţie aviatică română
 
pagina principală
contribuţiile d-voastră »
publicaţii »
învăţământ aviatic »
idei de start
asociaţii şi fundaţii »
dicţionar de personalităţi
dicţionar de termeni
link-uri utile
hartă site
contact
cartea de oaspeţi
forum

Noutăţi

nu există noutăţi

Descarca Adobe Acrobat Reader Descarca WinRAR

Vizitatori unici:
533568


Publicaţii » Cărţi

Valeriu AVRAM
S-a furat aviaţia

Valeriu AVRAM

S-a furat aviaţia


ISBN: 978-973-0-10872-9
Colecţia: Istoria Aripilor Româneşti
Fotografii din colecţiile: Valeriu Avram, Stoica Horia, Mihai Andrei, Dan Antoniu, Răzvan Bujor, Muzeul Aviaţiei Române
Braşov 2011"Procesul Carp" s-a judecat şi s-a terminat cu pedepsirea ing. Petre I. Carp cu doi ani închisoare şi un an detenţie inginerului Ion Lascu; mecanicii complici de la bancul de probă au primit câte 10 luni de închisoare. Aceştia au rămas ţapii ispăşitori ai celei mai mari farse ce a cunoscut avaiţia română de la începuturile ei şi care, în curând, va dezvălui dezarmarea noastră aeriană. La procesul-farsă nu s-a spus nimic despre adevăraţii vinovaţi - cei care au aprobat şi au dat banii aviaţiei pe gama de motoare K, Gnome-Rhone, imperfecte. Ei şi-au văzut mai departe de afacerile lor. Au fost achitaţi numai lt. Comandorul inf. C. Istrati şi ing. Alexandru Botha (298).

Dacă i se poate aduce o vină ing. Petre I. Carp este aceea că, în dorinţa lui de a rezolva problemele grave, viciile de construcţie ale acestui motor - pe care el nu l-a vrut - a folosit metode neconvenţionale. Practic, ing. P. Carp a dorit, în mod sincer, să rezolve această problemă tehnică atât de importantă şi a căzut în greşală. A riscat mult, nu şi-a dat seama de implicaţii şi, mai ales, n-a crezut că unii din colegii lui, ofiţeri superiori, ingineri de aviaţie, aveau să-l acuze de sabotaj şi să-l "ajute" să ajungă la închisoare. Mulţi dintre ei îi erau ostili, şi n-au scăpat prilejul ca să-l incrimineze cât mai mult. Este adevărat că şi ing. Petre I. Carp era un om dificil, dar nimeni n-a contestat pregătirea lui profesioanlă de excepţie, care, în fond, conta cel mai mult. S-a hazardat şi a riscat fie elogiul pentru reuşită, fie oprobiul şi chiar îndepărtarea din serviciu, în caz de nereuşită. Dar nu s-a gândit nici o clipă că avea să înfunde închisoarea. A riscat mult şi a fost considerat infractor. [pag. 192]

Mai multe detalii despre carte şi autor: www.revista-modelist.ro

Comenzi: www.host-models.roScopul acestei rubrici este de a informa vizitatorii noştri de apariţia, în decursul timpului, a unor cărţi cu subiect aviatic. Vom încerca totodată să oferim în acest cadru toate detaliile pe care le deţinem pentru procurarea acestor titluri, însă nu ne implicăm în (nu intermediem) comercializarea cărţilor prezentate.

Distribuie pagina pe...
© 2003 - 2020 Aspera ProEdu. toate drepturile rezervate. realizat de bratech.ro
Vanzare case, apartamente, terenuri, inchiriere garsoniere, spatii comerciale