site realizat din iniţiativa şi cu spijinul Fundaţiei Aspera ProEdu

pagină de istorie, tehnică şi educaţie aviatică română
 
pagina principală
contribuţiile d-voastră »
publicaţii »
învăţământ aviatic »
idei de start
asociaţii şi fundaţii »
dicţionar de personalităţi
dicţionar de termeni
link-uri utile
hartă site
contact
cartea de oaspeţi
forum

Noutăţi

nu există noutăţi

Descarca Adobe Acrobat Reader Descarca WinRAR

Vizitatori unici:
540981


Publicaţii » Cărţi

Vasile TUDOR, Ion-Oiţă POPESCU, Julian OLIER, Ion ALEXANDRESCU, Mircea DUMITRIU, coordonator Mihaela PASCU
Cpt. Av. BÂZU Cantacuzino - Amintiri şi însemnări

Vasile TUDOR, Ion-Oiţă POPESCU, Julian OLIER, Ion ALEXANDRESCU, Mircea DUMITRIU, coordonator Mihaela PASCU

Cpt. Av. BÂZU Cantacuzino - Amintiri şi însemnări


Editura STAR TIPP, Slobozia, 2008
http://www.TipografiaSA.ro/
Colecţia Restituiri
ISBN: 978-973-8134-81-2În Franţa, Bâzu s-a întâlnit cu Max Manolescu, vechiul său partener din formaţia "Dracii Roşii" şi împreună au început să realizeze demonstraţii de zbor acrobatic la diverse festivităţi aeriene. Fără îndoială, lucrurile în Franţa nu au fost aşa cum a dorit şi, în 1950 Bâzu a luat decizia de a se muta în Spania, alături de prietenii şi rudele sale. Ajuns la Madrid, Bâzu a luat legătura cu comunitatea română care se instalase în Spania la sfârşitul războiului şi care avea contacte politice cu regimul franchist. Aceştia i-au înlesnit regularizarea situaţiei sale, oferindu-i şi un loc de muncă ca pilot la o companie nord-americană care se ocupa cu tratamentele chimice aeriene în agricultură. A zburat cu avioane biplane Boeing Sterman, tratând cu fumigene măslinii din Andalucia. Acolo a cunoscut alţi piloţi spanioli ca Vincente Aldecoa şi Tomas Fernandes Barcena. În timp ce pulveriza măslinii de la înălţime mică, îşi exersa o bună parte din fanteziile sale de pilot acrobat.
Probabil că o bună parte din ajutoarele pe care le-a avut la sosirea în Spania s-au datorat văduvei vărului său Mihail Brâncoveanu, pilot pe avioanele de vânătoare, mort în timpul războiului, care era fiica celui care fusese ambasadorul Spaniei la Bucureşti.
Cu ajutorul comunităţii româneşti, care i-a oferit bani, a putut cumpăra un avion Bucker Bu133 "Jungmeister", similar cu ceea ce avusese înainte de război. Odată cu el şi Vincente Aldecoa a cumpărat un avion de acelaşi tip. Începând de atunci, tandemul Cantacuzino-Aldecoa a devenit un număr obişnuit în programul mitingurilor aeriene care s-au organizat nu numai în Spania ci şi în Franţa şi Regatul Unit. [Julian Olier - Recuperând memoria istorică a lui Constantin M. Bâzu Cantacuzino, pag. 52-53]

Scopul acestei rubrici este de a informa vizitatorii noştri de apariţia, în decursul timpului, a unor cărţi cu subiect aviatic. Vom încerca totodată să oferim în acest cadru toate detaliile pe care le deţinem pentru procurarea acestor titluri, însă nu ne implicăm în (nu intermediem) comercializarea cărţilor prezentate.

Distribuie pagina pe...
© 2003 - 2020 Aspera ProEdu. toate drepturile rezervate. realizat de bratech.ro
Vanzare case, apartamente, terenuri, inchiriere garsoniere, spatii comerciale