site realizat din iniţiativa şi cu spijinul Fundaţiei Aspera ProEdu

pagină de istorie, tehnică şi educaţie aviatică română
 
pagina principală
contribuţiile d-voastră »
publicaţii »
învăţământ aviatic »
idei de start
asociaţii şi fundaţii »
dicţionar de personalităţi
dicţionar de termeni
link-uri utile
hartă site
contact
cartea de oaspeţi
forum

Noutăţi

nu există noutăţi

Descarca Adobe Acrobat Reader Descarca WinRAR

Vizitatori unici:
508514


Publicaţii » Cărţi

Constantin IORDACHE, Petru OBREJA
Aviatori moldoveni

Constantin IORDACHE, Petru OBREJA

Aviatori moldoveni


Redacţia Publicaţiilor pentru Străinătate, Bucureşti 2007
ISBN: 978-973-8333-47-5Considerându-ne misiunea îndeplinită, cu întreaga formaţie, ne îndreptam spre liniile noastre când, alertate, ne-au atacat 3 avioane de vânătoare RATA. Pentru a nu permite vânătorilor inamici atacul din coada avionului cât şi pentru a economisi şi muniţia, am coborât sub 100 m, mitraliorul din spate putând astfel într-una din părţile laterale ale avionului care - normal - erau apărate doar de un singur trăgător.

La această înălţime şi, în formaţie strânsă, pentru a concentra focul armamemntului de la bordul avioanelor noastre, am susţinut mai multe atacuri ale vânătorilor inamici care, ţinuţi la distanţă de tirul mitralierelor noastre, n-au reuşit să ne provoace avarii importante.

Cum o bună parte din proiectile le consumasem în atacul la sol, la un moment dat, am rămas fără muniţie. Se pare că, spre norocul nostru şi vânătorilor inamici li se consumase muniţia. Văzând că nu mai tragem, aceştia s-au apropiat, unul din ei zburând în formaţie cu mine, timp în care m-a ameninţat cu pumnul.

Între timp, probabil anunţat prin radio, a apărut un al 4-lea vânător care, vizând îndeosebi aparatul pe care-l pilotam, a trecut la atacuri de la mică distanţă.
Cu un singur motor şi sub înălţimea de 100 m, cu posibilităţi foarte reduse de a manevra pentru a para acţiunile atacatorului, devenisem o ţintă sigură.

Când deja mă gândeam că prea mult timp nu voi mai putea face faţă atacurilor inamicului, serg. Tengher Ion a descoperit un încărcător de 50 de cartuşe în spaţiul observatorului. Dându-i-l radiotelegrafistului care se afla în turelă cu posibilităţi de tragere de 360 de grade, tirul mitralierei acestuia l-a surprins pe atacator, determinându-l să se îndepărteze la cca 4-500 m şi desi a mai executat câteva atacuri, acestea n-au mai fost eficace.

...

Cu un singur motor şi cu peste 80 de găuri de proiectil în avion, fără ca vreun membru al echipajului să fi fost rănit, am reuşit să aterizez pe aerodromul de bază de la Ziliştea. [Dimitriu St. Petrache, comandor (r) aviator, pag 61]

Scopul acestei rubrici este de a informa vizitatorii noştri de apariţia, în decursul timpului, a unor cărţi cu subiect aviatic. Vom încerca totodată să oferim în acest cadru toate detaliile pe care le deţinem pentru procurarea acestor titluri, însă nu ne implicăm în (nu intermediem) comercializarea cărţilor prezentate.

Distribuie pagina pe...
© 2003 - 2019 Aspera ProEdu. toate drepturile rezervate. realizat de bratech.ro
Vanzare case, apartamente, terenuri, inchiriere garsoniere, spatii comerciale